Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.

Et nyt forskningsprojekt til 21 millioner kroner fra Innovationsfonden skal arbejde mod at reducere CO2 udledningen fra den danske cementindustri gennem elektrificering af produktionen.
Projektet, der ledes af FLSmidth Cement, skal sammen med bl.a. Teknologisk Institut udvikle og teste to nye elektriske opvarmnings-teknologier – infrarød og induktiv opvarmning – som alternativ til de nuværende fossile brændstoffer i cementproduktionen. Teknologierne skal kunne kombineres med CO2-fangst og kan potentielt reducere Danmarks CO2-udledning.
Global klimaudfordring i fokus
Cementproduktion står for fire procent af Danmarks og syv til otte procent af verdens CO2-udledning. En betydelig del af udledningen kommer fra kalcineringsprocessen, hvor kalksten under høje temperaturer nedbrydes til calciumoxid, en proces der frigiver store mængder CO2 som et direkte biprodukt.
-Den eksisterende kalcineringsproces bruger gasbrændere, hvor fossile brændstoffer er den primære energikilde, men når vi arbejder med elektrisk opvarmning i kalcineringsprocessen, åbner det op for helt nye muligheder, forklarer Søren Bastholm Vendelbo, seniorkonsulent på Teknologisk Institut.
-Teknologisk Institut vil især undersøge, hvordan varmeoverførslen kan optimeres, og hvilke gasser der kan anvendes i processen. Kan vi sænke reaktionstemperaturen eller forbedre varmeoverførslen, vil det være et stort skridt fremad, tilføjer han.
Innovation og kvalitetssikring
Som en del af projektet vil man udforske to elektriske opvarmningsteknologier – infrarød og induktiv opvarmning – på prototypeniveau. Dette arbejde skal skabe en mulig ramme for en fremtidig demonstration i et pilotanlæg, hvor industrien kan afprøve teknologierne i praksis.
For at opnå en mere detaljeret forståelse af processerne og sikre kvaliteten af slutproduktet vil Teknologisk Institut benytte store videnskabelige forskningsfaciliteter som neutron- og røntgensynkrotronkilder til at foretage avanceret karakterisering af materialernes struktur.
Især vil pulverdiffraktion og ”pair distribution function”-målinger blive anvendt til dette formål. Pulverdiffraktion afslører atomernes ordnede mønstre i materialet. Pair distribution function-målinger kortlægger afstandene mellem atomerne og giver indblik i både ordnede og uordnede områder i cementens struktur.
Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, FLSmidth Cement, Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf, Aalborg Universitet, Cementos Argos og European Energy.
Projektperioden løber fra 1. september 2024 til 28. februar 2028.