Trods globale usikkerheder har erhvervsledere verden over et positivt syn på fremtiden. Det smitter af på investeringslysten, der trods omkostningsfokus stiger i 2025; det viser en ny rapport fra Capgemini Research Institute. Det gælder også teknologiinvesteringer, hvor rapporten ser amerikanske virksomheder udbygge afstanden til de europæiske konkurrenter. Særligt AI og GenAI er øverst på investeringslisten i et år, hvor USA-baserede selskaber vil investere 165 milliarder dollars mere i teknologi end europæiske selskaber. Dermed fortsætter teknologikløften mellem USA og Europa med at vokse.
![](https://www.tekniskfokus.dk/wp-content/uploads/sites/6/tkf-uge07-capgemini.jpg)
I en ny, global rapport konkluderer it-konsulentfirmaet Capgemini, at teknologiinvesteringer rangerer højt på erhvervslederes prioriteringer i 2025. Rapporten viser dog samtidig, at europæiske virksomheder fortsat sakker bagud i forhold til deres amerikanske konkurrenter på teknologiområdet.
Det ses bl.a. ved, at store amerikanske virksomheder i gennemsnit afsætter 1,45 pct. af omsætningen til investeringer i fx AI og cloudteknologi, mens tallet hos de store europæiske selskaber er 1,29 pct. Værre ser det ud for de mellemstore virksomheder, hvor de amerikanske selskaber forventer at investere 3 pct. af omsætning i ny teknologi, mens tallet i Europa er 2 pct.
En uheldig udvikling set med europæiske briller
Dermed viser rapporten en uheldig udvikling set med europæiske briller, der også hænger sammen med, at 84 pct. af erhvervslederne i USA mener, at deres virksomhed underinvesterer i teknologi. Sammenlignet med blot 64 pct. af erhvervslederne i Europa og kun 62 pct. af de danske topledere i rapporten.
-De højere investeringer i teknologi, vi ser i USA, bygger videre på, en for Europa, trist tendens. Særligt blandt de mellemstore virksomheder vokser teknologikløften på tværs af Atlanten markant. Det er en udvikling, der desværre fortsætter, og dermed bekræfter de kritiske pointer i EU-Kommissionens Draghi-rapport om Europas konkurrenceevne sidste efterår, forklarer Søren Luplau-Pagh, adm. direktør i Capgemini Danmark.
-Når vi samtidig ser, at der er en langt højere ”sence of urgency” i forhold til at sakke bagud på teknologi hos amerikanske erhvervsledere, er der endnu mere grund til at tage situationen yderst alvorligt her i Europa. Det gælder også i Danmark, hvor der er behov for, at virksomhederne i langt højere grad bliver opmærksomme på den voksende trussel, som underinvesteringer i teknologi faktisk udgør for deres fremtidige forretning, tilføjer han.
Rapporten viser også, at 75 pct. af de amerikanske topchefer definerer manglende adgang til techkompetencer som en trussel mod konkurrenceevnen. Igen er det tal betydeligt lavere hos de europæiske erhvervsledere (57 pct.). Og i Danmark er det ”kun” 54 pct. af erhvervslederne, der ser en konkurrencemæssig trussel i kompetencemangel.
I rapporten medvirker erhvervsledere fra 2.500 virksomheder i 17 lande i Europa, Nordamerika og Asien-Pacific. Også Danmark og Sverige er omfattet af rapporten. 70 pct. af virksomhederne har en omsætning på mere end 1 mia. USD, mens 30 pct. er mindre og mellemstore virksomheder med en omsætning fra 10 mio. til 1 mia. USD.
Yderligere information om rapporten og den fulde rapport kan findes her.