Krüger A/S har i samarbejde med Niras A/S udarbejdet en rapport for Miljøstyrelsen, der blev udgivet den. 10. september 2024. Rapporten viser, at renseanlæggenes udledninger af lattergas kan nedbringes med enkle og forholdsvis billige metoder – ligesom der for første gang er kommet en anbefaling til grænseværdien for lattergas.
For at opnå regeringens mål om en 50 pct. reduktion af lattergasemissionen fra renseanlæg vil der fremover blive indført en grænseværdi for lattergasemissioner.
I den netop offentliggjorte rapport fra Miljøministeriet udarbejdet af Krüger A/S og Niras A/S, anbefales det, at grænseværdien fastsættes i forhold til den kvælstofmængde, der ledes til renseanlægget.
Hvis anbefalingerne bliver implementeret, vil Danmark være det første land i verden til at have en regulering af lattergas fra renseanlæg. Således vil mange lande følge nøje med i udviklingen, lovgivningen og løsningerne til at få bugt med denne meget kraftige drivhusgas.
Det forventes, at omkostningerne ved at reducere lattergasemissionen fra renseanlæg vil være lave sammenlignet med andre brancher. En stor del af reduktionerne kan nemlig opnås gennem mere online styring, enkle målinger og optimering af driften. Styringen af de biologiske processer skal baseres på beluftning, slamalder, belastning og kulstof – alt sammen faktorer, som kan bidrage til at reducere mængden af lattergas, der udledes fra anlægget.
-I Krüger har vi gennem mange år arbejdet med udvikling af nye løsninger og teknologier inden for reduktion af lattergas. De resultater, vi sammen med Niras og Miljøstyrelsen når frem til i denne rapport, danner et solidt grundlag for fremtidig regulering på området, og det kan gøre en stor forskel for den grønne omstilling i vandsektoren. Det gode er, at teknologierne allerede er tilgængelige, og vi har flere nye styringer under udvikling, fortæller Mette Brynjolf Jepsen, markedschef for Klima- og Energi hos Krüger.
Rapporten danner grundlag for det videre arbejde med at forberede fremtidig regulering på området.
Krüger og Niras fremlægger det omfattende arbejde sammen med Miljøstyrelsen på Dansk Vand Konference, der afholdes i Kolding d. 27.-28. november.
Læs hele rapporten her.