Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.
Der er behov for langsigtet og tålmodig kapital, der kan understøtte vækstrejsen for nye biosolutions-virksomheder. Investorer, især dem der fokuserer på scaleup-virksomheder, skal være villige til at indgå i langsigtede vækst- og innovationsprojekter.
Biosolutions er teknologier, hvor man udnytter naturens egne mekanismer og processer til at fremstille nye bæredygtige produkter. Fx kan man som virksomhed udvikle nye bæredygtige løsninger inden for fødevareproduktion, industri og miljøbeskyttelse. Ifølge rapporten har Danmark erfaringen og kompetencerne til at tage en betydelig del af det globale marked. Vi er blandt de mest patenterende inden for biosolutions ift. indbyggertal, og flere virksomheder har allerede opnået betydelige internationale markedsandele.
-Danmark har en lang og stolt tradition for at udvikle de tidligere udgaver af biosolutions med fx Novonesis og Carlsberg. Men selvom potentialet er velkendt, så er der fortsat tale om forholdsvist nye teknologier, og derfor er erfaringerne med implementering af biosolutions også begrænsede. Vi står tilbage med et stort uudnyttet potentiale i brugen af biosolutions siger direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut.
Behov for tålmodige investorer
Formålet med rapporten ”Teknologisk Udsyn Biosolutions i Danmark, Skalering i fremtidens løsninger” er at afdække udbredelsen af biosolutionsteknologi i dansk industri. Derudover har Teknologisk Institut undersøgt virksomhedernes motivation, de oplevede fordele ved biosolutions samt udfordringerne ved bringe nye produkter til markedet.
Man har også kigget mod udlandet, hvor USA er det land, der investerer mest i biosolutionsteknologi. I 2023 stod USA for 71 pct. af den globale biosolutions-investering, efterfulgt af Europa og Kina. Det er også særligt her de adspurgte virksomheder ser en udfordring. Hele 57 pct. af danske start-up biosolutionsvirksomheder peger på manglende finansiering som den største barriere, de står overfor i udvikling af nye løsninger.
-Der er behov for langsigtet og tålmodig kapital, der kan understøtte vækstrejsen for nye biosolutions-virksomheder. Investorer, især dem der fokuserer på scaleup-virksomheder, skal være villige til at indgå i langsigtede vækst- og innovationsprojekter. Dette kan gøres gennem forpligtende aftaler med andre virksomheder eller offentlige partnere, der kan bidrage til en stabil og støttende finansiel ramme, siger Anne-Lise Høg Lejre videre.
Laboratorier og testmiljøer
Adgang til udviklingsfaciliteter er også en væsentlig udfordring, som fremhæves af 37 pct. af startupvirksomhederne. Mange kæmper ifølge rapporten med at finde laboratorier og testmiljøer, som er omkostningseffektive, og som har den nødvendige teknologiske infrastruktur til at støtte innovation og produktudvikling.
Lovgivning og reguleringsmæssige udfordringer udgør ligeledes en betydelig hindring for 37 pct. af de adspurgte virksomheder. Komplekse godkendelsesprocesser i EU og ugunstige vilkår for investorer kan forlænge tiden til markedet og øge risikoen for virksomhederne.
-Adgangen til teknologisk infrastruktur og nødvendige kompetencer bør lettes og risikovillig kapital øges, især for nye og små biosolutions-virksomheder, så de kan udvikle og teste deres innovative løsninger effektivt. Lykkes vi med det og får fjernet de regulatoriske barrierer på EU-plan kan biosolutions blive et eksporteventyr for Danmark og samtidig understøtte den grønne omstilling, siger Anne-Lise Høg Lejre.
Baseret på rapporten anbefaler Teknologisk Institut følgende
• Forbedret adgang til faciliteter der understøtter innovation og opskalering for nye og små biosolutions-virksomheder. Dette inkluderer både adgang til teknologisk infrastruktur og kompetencer.
• Fokus på langsigtet og tålmodig kapital til vækstrejsen for nye biosolutions-virksomheder, særligt for scaleup-virksomheder. Forpligtende aftaler med andre virksomheder eller offentlige partnere foreslås som en mulig vej.
• Større opmærksomhed på at både typen og omfanget af barrierer varierer afhængigt af virksomhedernes udviklingsniveau. Ændringer i støttesystemet samt test- og udviklingsinfrastrukturen vil især gavne nye virksomheder, mens regulatoriske forbedringer vil gavne både nye og etablerede aktører.
Rapporten fra Teknologisk Institut har indsamlet data via en elektronisk spørgeskemaundersøgelse blandt 203 danske biosolutions-virksomheder, hvor 81 deltog. Undersøgelsen fokuserer på skalering, vækstbarrierer og adgang til finansiering, og gav direkte indsigt fra virksomhederne selv. Supplerende interviews med eksperter og investorer samt analyser af patentdata og bibliometriske data er blevet analyseret for at tegne et globalt billede af innovationsaktiviteten og forskningsaktiviteten inden for biosolutions.
Læs rapporten ”Biosolutions i Danmark: Skalering af fremtidens løsninger”.
Eksempler på biosolutions
• Fermenteringsteknologier: Anvendelse af mikroorganismer til at producere bæredygtige fødevarer og ingredienser, som kan erstatte traditionelle, mere ressourcekrævende metoder.
• Biobaserede materialer: Udvikling af biologisk nedbrydelige materialer, der kan erstatte plast og reducere miljøbelastningen.
• Biogødning og planteværn: Brug af naturlige enzymer og mikroorganismer til at forbedre jordens frugtbarhed og beskytte afgrøder uden brug af syntetiske kemikalier.