Tre vidt forskellige virksomheder er nomineret til den prestigiøse DIRA Automatiseringspris, der uddeles i forbindelse med Automatik-messen i Brøndby Hallen 13.-15. september. De nominerede virksomheder har ifølge DIRA alle implementeret spændende automatiseringsløsninger og betragtes som både modige og inspirerende.
Hounö fra Randers producerer kombiovne, Palsgaard Spær fra Hampen er Danmarks ældste spærfabrik, og S.E.W. North Filtration fra Maribo laver luftfiltre. Tre vidt forskellige virksomheder, der nu imidlertid har det til fælles, at de alle er nominerede til DIRA Automatiseringsprisen, der uddeles på næste måneds Automatik-messe i Brøndby Hallen.
– Dette års indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen viser, at automatisering ikke kun er for enkelte brancher eller for de store virksomheder. Faktisk viser de mangeartede indstillinger, at automatiseringsløsninger kommer vidt omkring, og der er flere små og mellemstore virksomheder, der også kaster sig ud på automationsrejsen, lyder det fra dette års jury, som består af et antal faste medlemmer, der repræsenterer forskningsinstitutioner, presse, interesseorganisationer og industrien.
Hounö har ifølge Dansk Robot Netværk (DIRA) automatiseret afrensning af rustfrie svejsninger – en proces, der før var manuel og med brug af miljøfjendsk og farlig kemi. Palsgaard Spær har erstattet store dele af de manuelle processer, der er ved at lave de skråtstillede, bærende bjælker i en tagkonstruktion, med et automationsanlæg i produktionen. Og S.E.W. North Filtration har implementeret et fleksibelt robotanlæg med otte industrirobotter, der kan samle luftfiltre med høje kvalitetskrav.
DIRA: Messebesøg kan gøre den store forskel
Hos DIRA er man i sagens natur begejstret for årets nominerede og deres bedrifter, og generelt er det opfattelsen, at Danmark står stærkt automatiseringsmæssigt. Samtidig peger man på vigtigheden af at holde dampen oppe:
– Danske virksomheder er godt med, men vi bliver hurtigt indhentet af virksomheder i andre lande. Hvis den aktuelle udvikling fortsætter, bliver Danmark overhalet af andre lande, der samtidig har billig arbejdskraft. Det kan på sigt koste arbejdspladser, ændre skattegrundlaget og sænke vores høje velfærdsniveau, vurderer faglig leder på Teknologisk Institut og sekretariatsleder i DIRA Søren Peter Johansen, der overrækker prisen.
Han ser derfor gerne, at danske virksomheder i endnu højere grad kommer tidligt i gang med at automatisere produktionen. Samtidig forstår han godt, at det sommetider kan trække ud rundt omkring hos virksomhederne.
– Og derfor er det virkelig godt givet ud at besøge Automatik-messen – det er ikke bare inspirerende, det kan gøre den helt store forskel, fastslår Søren Peter Johansen.
Projektleder i MCH Sisse Merrild Nielsen glæder sig meget over, at DIRA Automatiseringsprisen igen uddeles på Automatik.
– Det er helt oplagt, at vinderen af prisen kåres på Automatik, fordi messen beskæftiger sig så indgående med netop automatisering. Samtidig er det et superflot felt af nominerede, og jeg er meget spændt på at se, hvem der løber med prisen, lyder det fra Sisse Merrild Nielsen.
DIRA Automatiseringsprisen er blevet uddelt siden 2005 og gik sidste år til Danfoss Drives. Automatik 2022 arrangeres af MCH A/S i samarbejde med BITVA, DIRA og VELTEK og finder sted i Brøndby Hallen 13.-15. september.
Læs en lang række nyheder fra messens udstillere her.