Den fjerner ukrudt, alger, blade og endda sne fra udendørs områder med belægninger – mens du sover og helt uden brug af kemikalier. Robotten, som enhver husejer drømmer om, er ved at blive bygget af den danske startup O-Robotics, der nu støttes af Odense Robotics StartUp Fund. Men i første omgang skal robotten udføre sit arbejde i forlystelsesparker frem for private haver. O-Robotics sigter nemlig mod det kommercielle marked, hvor utallige udendørs områder med belægninger udgør et stort og uudnyttet potentiale.
2,5 milliarder m2. Så meget udendørs belægningsareal findes der alene i Danmark. Men når det kommer til vedligeholdelse af områderne, bliver alt stadig gjort manuelt. Selv professionelle er nødt til at betjene maskiner manuelt, fordi der ikke findes autonome løsninger på markedet, der kan vedligeholde arealerne.
Det er Alf Olsen i gang med at ændre på. Tech-iværksætteren udvikler en autonom mobil robotfejemaskine, der er designet til at revolutionere vedligeholdelsen af udendørs områder med belægning. Den jyske ingeniør har bygget robotten fra bunden uden nogen formel uddannelse inden for robotteknologi. Den mobile robot kan fjerne snavs, alger, mos, affald, blade, sne og endda is. Den kan arbejde døgnet rundt uden behov for menneskelig involvering. Og bedst af alt: Den er miljøvenlig.
-Robotten eliminerer behovet for kemikalier eller varme, fordi dens børster klarer arbejdet. Og fordi den er autonom, leverer den en kontinuerlig service 24-timer i døgnet. Virksomheder kan tænde for robotten om natten og lade den klare det hårde arbejde – sommer og vinter, siger Alf Olsen, CEO og stifter af O-Robotics, som netop er blevet udvalgt af Odense Robotics StartUp Fund til en plads i inkubatoren på Teknologisk Institut.
Kunder står i kø
Startuppen henvender sig til store turistattraktioner og organisationer med fokus på bæredygtighed. Mere end 5.000 lokationer i EU har allerede en grøn certificering, så markedet er stort. Hvis den nuværende årlige vækstrate på 15 pct. for robotplæneklippere er en indikator, ser fremtiden lovende ud for O-Robotics.
Interessen for den nye robot er så stor, at O-Robotics har allerede mange kunder i kø. Nogle af Danmarks største forlystelsesparker, zoologiske haver, museer og kommuner venter på at teste robotten, så snart den første prototype er fuldt udviklet.
-Vi har en lang liste af kunder, der venter på robotten og er ivrige efter at teste den. Så i stedet for at sidde i et laboratorium i tre år og programmere, vil vi forbedre algoritmen løbende. Hvis robotten sidder fast ved en vanskelig forhindring, kan vi fjernstyre den, indtil vi har optimeret algoritmen, forklarer Alf Olsen.
Nu en del af robotinkubatoren
De første tests vil bl.a. blive udført på Teknologisk Institut, nu hvor O-Robotics er en del af robotinkubatoren.
-Det er en stor fordel at være en del af inkubatoren. Nu har vi direkte adgang til support fra eksperter i robotteknologi, som kan hjælpe os med at udvikle vores løsning og forretningsstrategi. Og vi befinder os midt i Danmarks robotøkosystem, hvor vi kan netværke og møde potentielle partnere. Jeg har altid haft den filosofi, at det er vigtigt at åbne så mange døre som muligt. Og hvis der er ét sted, man kan gøre det inden for robotteknologi, så er det her i Odense, siger Alf Olsen, som leder efter en business angel til at løfte virksomheden til den næste fase.
O-Robotics udvikler en multifunktionel autonom mobil robot til vedligeholdelse af belagte arealer i bebygget områder, AMR-Sweeper. O-Robotics er dedikeret til at implementere AMR-Sweeper for at støtte bæredygtig byudvikling i tråd med FN’s verdensmål nr. 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund.
O-Robotics har et team på 10 personer fordelt over Europa med ekspertise inden for robotteknologi, data, software og bæredygtighed.