Det netop afsluttede innovationsprojektet SafePtX har udviklet en forbedret brintsensor, der løfter sikkerheden i Power-to-X-processer. Brintsensoren har potentiale til at overvåge brint i hele verden.

Den grønne omstilling kræver innovative løsninger – og her spiller brint en central rolle som både energilager og brændstof.
Når man snakker om brint, er sikkerhed afgørende, da selv små mængder kan være farlige kombineret med fx ilt.
En ny forbedret sensor overvåger brintkoncentrationer i realtid og øger sikkerheden i brintproduktion og Power-to-X-processer. Og potentialet er stort.
Sensoren er udviklet i det netop afsluttede innovationsprojektet SafePtX, som er et samarbejde mellem SulfiLogger A/S, Green Hydrogen Systems A/S, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og Dansk Gasteknisk Center. Projektet er faciliteret af Energy Cluster Denmark.
Mere enkel, robust og omkostningseffektiv
Vickie Schultz-Falk er Senior R&D Scientist i Green Hydrogen Systems A/S, som har testet den nye sensor på deres anlæg. Hun ser sensorens introduktion, som et vigtigt skridt for hele brintøkosystemet.
-Sulfilogger-sensoren leverer meget værdifulde data og viser gode resultater i forhold til performance og robusthed, hvilket er vigtigt i vores bestræbelser på at tackle de udfordrende miljøer, som vi måler i, fortæller hun.
Ifølge COO i Sulfilogger A/S, Steffen Møller har projektet hjulpet til et gennembrud for sikkerheden i brintindustrien.
-Sensoren er robust og skræddersyet til brintmarkedet. Den har indbygget diagnosticering og måler direkte i procesgassen, hvilket forbedrer kvaliteten af målingerne samt reducerer kompleksiteten ved installation, drift og vedligeholdelse af sensorerne. Disse forbedringer vil øge oppetiden og produktiviteten i brintproduktionen samt sænke de samlede omkostninger, siger han.
Sikkerheden er afgørende i PtX- og elektrolyseprocesser
-Det er ikke muligt at sikre elektrolyseanlæg uden brug af brintsensorer. Selvom vi allerede har løsninger i dag, stræber vi efter at udvikle endnu bedre løsninger til fremtiden. I et system, hvor brint og ilt arbejder tæt sammen, er konstant overvågning afgørende for at sikre, at vi holder os under de fastsatte grænseværdier, fortsætter Vickie Schultz-Falk.
Andre brintsensorer på markedet er komplekse at installere og er udfordret af miljøet i elektrolyseanlæg. Det er sensoren ifølge Steffen Møller med til at løse:
-Sensoren reducerer antallet af komponenter i elektrolyseanlæg, hvilket forenkler installationen og reducerer behovet for vedligeholdelse og kompleksitet. Samtidig er vores SIL2-godkendelse ved at blive afsluttet, hvilket er en efterspurgt certificering på markedet og et vigtigt skridt for os.
Mens Sulfilogger har stået for at udvikle sensoren og GHS har testet den, så har Gasteknisk Center (DGC) og DBI – Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut bidraget med ekspertise ift. sikkerhed og overvågning af gassystemer.
-Når det kommer til brint, taler vi om en ekstremt brandfarlig gas. Den nye sensor giver mulighed for at opdage og reagere på brintlækager, inden koncentrationerne bliver kritiske, og derved reducere risikoen for brande og eksplosioner, uddyber Ken Olsen, der er teknisk leder ved DBI.
Det her kan blive enormt stort for os
Efter afslutningen af projektet har SulfiLogger ført brintsensor på markedet. Og interessen er stor og global.
Virksomheden er i dialog med over 30 producenter af elektrolyseanlæg på tværs af kontinenter, men har dog Europa og USA som sine primære markeder.
-Vores tests og driftserfaringer viser, at SulfiLoggers sensor kan måle præcist under vanskelige forhold – noget, ingen anden sensor på markedet hidtil har kunnet, lyder det fra COO i SulfiLogger, Steffen Møller.
Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, som har faciliteret projektet, udtaler:
-SafePtX er vellykket innovationsprojektet, som sikrer, at sensorerne til Power-to-X både er driftssikre og konkurrencedygtige. Vi håber selvfølgelig på, at danske producenter vil opnå en betydelig andel af det fremtidige globale marked for brint- og sensorteknologi.

Fakta om SafePtX projektet:
• Projektdeltagere: SulfiLogger A/S, Green Hydrogen Systems A/S, Dansk Brand- og sikringsteknisk • Institut og Dansk Gasteknisk Center.
• Projektledelse: Energy Cluster Denmark.
• Projektperiode: januar 2022 til oktober 2024.
• Projektet er støttet af EUDP.