Dansk rumforskning og innovation har udsigt til et gevaldigt løft med den nye nationale rumstrategi. Det vurderer astronomi-professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet.
Den nye Strategi for rumforskning og -innovation blev præsenteret af uddannelses- og forskningsminister Christian Egelund og erhvervsminister Morten Bødskov mandag formiddag (den 18. november).
Den indebærer blandt meget andet, at den samlede finansiering til rumområdet i løbet af ti år stiger med ca. 50 pct., fra ca. 522 mio. kr. i 2025 til ca. 771 mio. kr. i 2035.
Professor Hans Kjeldsen er direktør i Aarhus Space Centre, som er et interdisciplinært forskningscenter, hvor rumforskningen sker på tværs af faggrænser og i tæt samarbejde med industrien og andre eksterne samarbejdspartnere.
Aarhus Space Centre har, som mange af de øvrige danske aktører, leveret mange input til strategien.
-Uddannelses- og Forskningsstyrelsen havde i forvejen imponerende mange gode ideer, men har tydeligvis også lyttet til os. Aarhus Space Centre ser strategien som et helt afgørende redskab for den fremtidige udvikling af uddannelse, forskning og samarbejde. Strategien passer rigtigt godt til det, vi som universitet har fokus på, og implementeringen vil danne rammen for Aarhus Universitets udvikling inden for rumforskning og teknologi, herunder et styrket samarbejde med rumsektoren, siger Hans Kjeldsen.
-Det gælder ikke kun os, men alle danske universiteter, er jeg sikker på, tilføjer han.
Ved at fremme udviklingen af videnskabelige instrumenter til rumaktiviteter, et nationalt rumprogram for forskning og innovation samt et program for nationale rummissioner, vil man bidrage til at sikre rekrutteringen af flere forskere og ph.d.-studerende med specifikt fokus på rumforskning og rumteknologi, påpeger han.
-Aarhus Universitet deltager allerede i opbygningen af nationale rummissioner, og vi ser frem til at fortsætte og udbygge dette arbejde over de næste 10 år.
-Vi finder det særligt positivt, at strategien også lægger vægt på udbygningen af internationalt samarbejde, herunder deltagelse i EU’s rumprogrammer samt etablering af internationale partnerskaber og samarbejdsaftaler med blandt andre NASA. Disse initiativer er meget vigtige for danske universiteter, fortsætter Hans Kjeldsen.
Den nye Strategi for rumforskning og -innovation vil i øvrigt blive taget under grundig behandling under den nationale rumkonference, som bliver holdt på Aarhus Universitet den 26. og 27. november.
National Space Conference arrangeres af Aarhus Universitet, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og CenSec – Center for Defence, Space & Security.