En af Europas største åbne kvantecomputere er nu under udvikling på Niels Bohr Instituttet midt i København. Projektet har fået navnet DanQ. Kvantecomputere kan i fremtiden blive et nøgleværktøj til at løse komplekse udfordringer inden for eksempelvis kemi, materialeudvikling og avancerede medicinske modeller og kan potentielt bidrage til at løse samfundsudfordringer som f.eks. den grønne omstilling. Den danske pionervirksomhed inden for kvanteteknologi Kvantify er en central aktør i DanQ-projektet, som markerer en betydelig milepæl ikke kun for Danmark, men for hele Europa inden for kvanteteknologisk innovation.
Med sine 25 kvantebits bliver kvantecomputeren den hidtil største på dansk grund og en af få i samme størrelsesorden i Europa, der skal give dansk forskning og industri et forspring i forståelsen af teknologiens muligheder og begrænsninger.
Konkret skal Kvantify sikre kvantecomputerens anvendelighed ved at udvikle den software, der åbner muligheden for at virksomheder på tværs af sektorer kan tappe ind i kvantecomputerens potentiale.
-Vi står over for en teknologisk transformation. Kvantify’s dygtige team af fysikere, ingeniører og forskere er dedikeret til at gøre kvantecomputerens utrolige beregningskraft anvendelig i praksis, udtaler Hans Henrik Knudsen, CEO for Kvantify.
Ørsted og Herlev og Gentofte Hospital som cases
Kvantecomputeren bliver installeret i Superconducting Quantum Information Device Laboratory ved Center for Quantum Devices på Niels Bohr Instituttet. Her kommer et tæt samarbejde med Ørsted Wind Power samt Steno Diabetes Center Copenhagen, Herlev og Gentofte hospital under Region Hovedstaden til at spille en afgørende rolle.
Kompleksiteten i at kode på en kvantecomputer sætter enormt store krav til det tætte samarbejde mellem eksperter på områder. Et eksempel på det er arbejdet med billediagnostisk afdeling, hvor ambitionen er udvikle brugbare algoritmer til beregning og simulering nyrefunktioner.
-Sektorspecifikke løsninger er hjørnestenen i vores strategi. Ved at arbejde tæt sammen med partnere som Ørsted og Herlev Hospital, søger vi at forstå og adressere de unikke udfordringer og muligheder, der præsenterer sig i hver sektor, siger Hans Henrik Knudsen videre.
Formålet er at undersøge konkrete, fremtidige anvendelsesmuligheder, der kan accelerere den grønne omstilling og forbedre den måde vi arbejder med sundhed ved hjælp af de nye beregningsmuligheder. Netop her er det Kvantifys opgave at sikre anvendeligheden.
DanQ-projektet begyndte 1. maj og løber i fem år. Det er et samarbejde mellem forskningsgrupper ved Center for Quantum Devices ved Niels Bohr Instituttet/Københavns Universitet, Centre for Mathematics of Quantum Theory ved Københavns Universitet, Kvantify, QDevil/Quantum Machines, Ørsted Wind Power og Herlev/Gentofte Hospital. Med et samlet budget på 53,2 millioner kr., finansieret delvist af en investering på 39,6 millioner kr. fra Innovationsfonden, arbejder DanQ-projektet målrettet mod udvikling og optimering af en 25-qubits kvantecomputer på Niels Bohr Instituttet.
Kvantify er en førende nordisk kvantevirksomhed, der leverer softwareløsninger, som løser verdens mest udfordrende og værdifulde problemer inden for bla. logistik, finans og medicin. Grundlagt i 2022, af Allan Grønlund, Nikolaj Zinner og Hans Henrik Knudsen. Med et team på 50+ højt kvalificerede medarbejdere sælger de SaaS-løsninger baseret på cloud-native, quantum & high-performance computing og arbejder hen imod “Quantum Advantage” for reelle, værdiskabende løsninger. Dette inkluderer et produkt, til at opdage nye lægemidler, og løsninger som optimerer afkastet fra finansielle porteføljer og ruteplaner. De er dedikerede til at levere forretningsværdi i dag, samtidig med at de baner vejen for morgendagens kvante-løsninger.