Det er nu 20 år siden, at Beckhoff Automation ApS åbnede sit første kontor i Danmark. Michael Nielsen, direktør for det danske datterselskab, har været med siden den spæde start og gør nu status. Det, der glæder ham mest – udover den solide vækst på 10-25 pct. hvert år – er, at der har været en forbavsende lille udskiftning i medarbejderskaren.
-Jeg synes ikke, det er ret lang tid siden, at vi kun var to medarbejdere i Beckhoff – den tidligere direktør og jeg – som sad og snakkede om, hvad strategien skulle være for det danske datterselskab. Var der mon en plads til os på markedet, og hvordan skulle vi bære os ad med at åbne døre til danske maskinbyggere og industrivirksomheder? Det var de tanker, vi jonglerede med dengang. Det er det heldigvis ikke længere, og jeg synes det er vildt, hvor langt vi er nået, siger Michael Nielsen, adm. direktør i Beckhoff Automation ApS.
Imponerende teknologier og løsninger
Beckhoff Automation blev stiftet af Hans Beckhoff i 1982 med hovedsæde i Tyskland, og visionen har i alle årene været at udvikle innovative løsninger i verdensklasse. Virksomheden lægger da også navn til en imponerende række teknologier og løsninger.
Siden 1980erne har Beckhoff integreret moderne it-teknologi i traditionel automationsteknologi. I 1986 lancerede man den første pc-baserede controller. Muligheden for at få direkte adgang til it-teknologier, som dataanalyse, cloud og Machine Learning, direkte fra kontrolsystemet, var – og er stadig – gennembrydende. Herefter fulgte bl.a. TwinCAT-softwaren og EtherCAT, som stadig er industriel ethernet-standard for automationscontrollere i hele verden.
Senest har Beckhoff lanceret de intelligente transportsystemer XTS og XPlanar samt MX-System, som forventes at revolutionere konstruktionen af styretavler. Visionen er at udvikle løsninger, som ingen andre endnu har udtænkt, dvs. at bringe nye produkter med spændende og overraskende funktioner på markedet.
Familieånd og flad struktur
-Efter 20 år på det danske marked kan vi med sikkerhed sige, at der var plads til os på det danske marked, for vi er vokset med i gennemsnit 10-25 pct. hvert eneste år. Det er vi ret stolte af. Vores innovative løsninger skal have en del af æren, men hånden på hjertet tror jeg, at vores succes i Danmark mest af alt skyldes vores medarbejdere og de langvarige relationer vi gennem mange år har opbygget til vores kunder. Der har været en forbavsende lille udskiftning af medarbejdere gennem årene – og en forbavsende lille udskiftning af kunder. Vi er gode til at holde fast i hinanden, siger Michael Nielsen videre.
-Beckhoff er en ejerledet virksomhed, hvor familieånden og den flade struktur er bærende elementer. Det præger i høj grad også den danske organisation. Der er ikke langt til øverste beslutningslag, ligesom der heller ikke er langt for vores danske kunder til Beckhoffs vigtigste maskinrum, nemlig udviklingsafdelingen i Tyskland. Det har stor betydning for både medarbejdere og kunder, at det er nemt at træffe beslutninger på kryds og tværs, og at ekspertrådgivning og idégenerering fra højeste hylde blot er et telefonopkald væk, fortsætter han.
Optimistiske trods stilstand
De seneste år har været turbulente for de fleste industrier. Forsyningsmangel, konflikter rundt om i verden, energikrise, inflation og et nervepirrende amerikansk valg forude resultater alt sammen i en opbremsning, som automationsbranchen også mærker. Dog er der stor fremgang i bl.a. pharmaindustrien med danske Novo Nordisk som bannerfører, samt i fødevareindustrien.
-I mange år har vi oplevet, at stort set alle industrier boomer. For første gang mærker vi, at alle kører i et lavere gear. Derfor forventer vi heller ikke nogen stor vækst i år. Det slår os på ingen måde ud. Vi er utroligt optimistiske, for der er et kæmpe marked for os og vores kollegaer derude. Vores udvikling er ikke bremset op, og vi arbejder konstant på nye innovative løsninger, der skal realiseres 5-10 år frem i tiden, siger han.
Undervisning af store og små
Også i den danske organisation er der nye tiltag i pipeline. De handler om at styrke partnerskaber gennem et kompetenceforum, udvide paletten af initiativer inden for selvledelse, samt opkvalificere egne og kunders kompetencer, men også bidrage til såvel folkeskoler som universiteter med undervisning og praktisk træning.
-Vi vil gerne være en del af uddannelsessystemet, og det står klart, at industrien selv må på banen og bidrage, hvis vi vil tiltrække nye, yngre kræfter. Vi har mange fageksperter, der kan bidrage med sjov og læringsrig undervisning eller kurser. Vi har i år lanceret vores Summer Camp, som er et gratis tilbud til 25 studerende, der er i gang med at læse til bl.a. maskinmestre, dataloger og robotprogrammører. Men vi vil også gerne nå helt ud til folkeskoleelever og gøre teknologiundervisning mere legende for dem, siger den danske direktør videre.
Ingen mikrostyring eller KPI’er
Selvledelse har i årevis været et vigtigt fokusområde for Beckhoff, og det er godt på vej til at blive en integreret del af kulturen. For alle andre end Generation Z kræver det dog lidt hjælp, fordi det er en meget levende proces, der kræver løbende ændring af mindsettet hos den enkelte.
-Det er den helt rette vej at gå, og vi er nået langt. Lige nu arbejder vi indgående med feedback i samarbejde med en konsulent, og vi flytter os løbende. Vi er meget opmærksomme på at tilpasse os fremtidens medarbejdere, som stiller tydelige krav til deres arbejdsplads om bl.a. fleksible arbejdstider, løbende feedback og læring, samt at arbejde med meningsfulde processer og nyeste teknologi. Personligt er jeg meget inspireret af den unge generation og nye ledelsestanker. Den flade struktur gennemsyrer vores globale organisation, og der udvises stor tillid til os hver især. Det trives vi alle godt med. Vi mikrostyrer ikke, vi har ikke KPI’er, og vi lader grupper på tværs af organisationen finde de løsninger, de mener er de rette. Alt det er helt klar med til at forklare, hvorfor vi er så gode til at holde fast i både medarbejdere og kunder, slutter Michael Nielsen.