Sådan er der muligvis stadig mange, der spørger, men her er der god grund til at tjekke grundigt op på sin viden. I hvert fald hvis man har med proces- og maskinindustrien at gøre. For automationsteknologer skal hjælpe dansk industri med at sikre højteknologisk forspring.
Hvis dansk maskinindustri skal klare sig på det internationale marked, får vi brug for masser af veluddannede specialister. Det mener blandt andre Aage Dam, administrerende direktør hos Bürkert samt bestyrelsesmedlem i Brancheforeningen for Industriel Automation.
-Hvis Danmark skal blive ved med at eksportere maskiner i fremtiden, er vi nødt til at satse på højteknologiske løsninger med integreret automatisering. Ellers er det billigere andre steder i verden. Men for at kunne satse på højteknologien, er det selvfølgelig afgørende at have så dygtige medarbejdere som muligt, siger Aage Dam.
Og det er blandt andet her, at de endnu ganske sjældne automationsteknologer kommer til at spille en stor rolle.
Automationsteknolog er en 2-årig uddannelse og en oplagt mulighed for at læse videre, hvis man allerede er udlært elektriker eller automatiktekniker. Man lærer om styring, regulering, opbygning og optimering af tekniske styresystemer. Som automationsteknolog arbejder man med design, opbygning og idriftsætning af automatiske maskin- og procesanlæg, og igennem uddannelsen lærer man at tage ansvaret for processen gennem hele forløbet. Ydermere lærer man at udvikle automatiske anlæg, at sætte sig ind i den fornødne dokumentation fra idéoplæg/kravspecifikation, og man lærer selv at udarbejde dokumentation til et automatisk anlæg eller system i samråd med kunde og leverandører. På uddannelsen lærer man også selvstændigt eller i samarbejde med andre at forestå udviklingen og installationen, og man lærer på systemniveau at vælge en optimal hardwareløsning og udvikle software – lige fra PLC over PC til indlejrede SW-styringer.
-Automationsteknologerne er ganske enkelt specialister inden for et snævert felt i procesindustrien. Jeg ser et stort behov for folk med den uddannelse – både som udviklere, men i høj grad også som projektledere, rådgivere og konsulenter på det internationale marked, forudser Aage Dam.
Automationsteknolog-uddannelsen udbydes kun få steder i Danmark. Aarhus Maskinmesterskole og Erhvervsakademi Aarhus er netop gået sammen om at udbyde uddannelsen fra sommeren 2014.
Læs mere om automationsteknologen på http://www.aams.dk eller http://www.eaaa.dk.