Robotarme der bygger robotarme. Det er nu virkeligheden hos Universal Robots A/S. De sidste par måneder har en lyseblå robotarm fra Universal Robots hjulpet med at bygge sine egne ”robotbrødre”.
Man kan selvfølgelig undre sig over, at det først sker nu: At robotproducenten – der sælger automatisering og robotløsninger – ikke for længst selv har automatiseret montagen af de populære lyseblå robotarme.
Ifølge Troels Hornsved, som er Universal Robots produktionsdirektør, skyldes dette helt basalt, at det ikke før nu har kunnet betale sig at installere en robot i produktionen.
-Vi har jo kun montagen her i Odense. Vi har ikke den typiske automatiserbare produktion. Her er ingen fræsere, drejere eller støbemaskiner. Alt dette får vi produceret hos underleverandører, fortæller Troels Hornsved til TekniskFOKUS.
-Og med vores tidligere produktions-setup med en opdelt batchproduktion har vi ikke tidligere kunnet opnå effektivitetsfordele ved at automatisere. Vi har ikke ønsket at installere en robot udelukkende for syns skyld. Den skal kunne bidrage positivt, siger han videre og fortsætter:
-Nu har vi dog en volumen og et produktionskoncept baseret på flow og enkeltstyksproduktion, der retfærdiggør implementeringen af en skruerobot. Og så er det kun nærliggende, at vi tager vores egen medicin, fastslår produktionschefen.
Skruerobotten
Den nye robot i produktionen består af en UR3-robotarm, som firmaet selv producerer, en skruemaskine, en lasermåler og andet forskelligt udstyr, som Pehama Productions og Teknologisk Institut har bygget og monteret.
-På Teknologisk Institut har vi blandt andet valgt at kigge nærmere på skrueprocesser, fordi vi kan se, at der er rigtig mange virksomheder, der bruger forholdsvist meget manuel tid på at skrue skruer i. Den løsning, vi har lavet sammen med Pehama Productions til Universal Robots, går netop ud på at automatisere skrueprocesserne i produktionen, fortæller faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.
Det har været en udfordrende løsning. Robotten skal følge et roterende gear og således både hente og skrue skruen i gearet, mens det roterer.
Ikke den sidste
Planen er, at Universal Robots i løbet af maj vil implementere yderligere tre skruerobotter, som skal sættes ind på de resterende produktionslinjer på fabrikken i Odense.
-Herefter skal vi undersøge, hvor vi ellers med klare fordele og effektivitetsforøgelser kan indsætte flere robotter i produktionen. Der er ingen konkrete planer pt., men vi har da flere overvejelser på tegnebrættet. Blandt andet har vi ideer til at anvende robotter i montagen af kontrolboksen til robotarmen, fortæller Troels Hornsved videre.
-Sikkert er det dog, at vi udelukkende er interesserede i at automatisere de processer, hvor det er rentabelt, slutter han.
Foto: Bordrobotten UR3 er sikker og fleksibel og designet til at samarbejde med mennesker. En medarbejder kan nå det samme som to mand ved at have UR3-robotten som sin hjælper – en slags tredje hånd.