Med udsigt til færre erhvervskandidater vil vi komme til at mangle flere ingeniører, hvilket kalder på en politisk time-out. Det mener Ingeniørforeningen IDA.
Hele universitetsreformen bør tages op til politisk revision, når konklusionen fra kandidatudvalget er, at det ikke kan lade sig gøre at etablere det antal erhvervskandidater, som politikerne har besluttet.
Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA, Laura Klitgaard, der frygter, at det samlede billede derfor bliver, at vi kommer til at stå tilbage med et uddannelsesmæssigt dårligt kompromis.
For når der ikke kan etableres det ønskede antal erhvervskandidater, vil det også medføre endnu færre studiepladser på ingeniøruddannelserne. Dermed risikerer Danmark at falde bagud i det globale kapløb om innovation og teknologisk udvikling.
-Med de store udfordringer vi står overfor på en lang række dagsordner, vil der blive brug for flere eksperter på it- og ingeniørområdet og fra det naturvidenskabelige felt. Det bør politikerne tage seriøst. En ting er, at vi kan se frem mod et generelt lavere optag fra næste sommer, hvilket i sig selv er et selvmål. Men hvis vi ikke kan få etableret de erhvervskandidatuddannelser, der er lagt op til, kommer det til at gå helt galt, siger Laura Klitgaard.
Ved søgningen til de videregående uddannelser i sommer var civilingeniøruddannelserne den mest søgte uddannelse, og diplomingeniøruddannelserne lå nummer fire. Alligevel var optaget stort set det samme som året før. Det giver ingen mening, og derfor opfordrer IDA’s formand politikerne til, at erhvervskandidaten bliver gjort mere fleksibel, så den måske appellerer mere til de unge. Samtidig mener hun, at politikerne bør lempe sektordimensioneringen for STEM-uddannelser, der er relevante for kritiske samfundsudfordringer.
-Det nytter ikke noget, hvis vi ikke kan forsvare os mod cyberangreb, klimasikre landet eller selv bygge et bæredygtigt energisystem. Det kræver, at vi uddanner flere på STEM-området – ikke færre, fastslår hun.
Ifølge en prognose udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Ingeniørforeningen, IDA, vil Danmark i 2030 mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse.