Sandvik Coromant introducerer automatisk værktøjsskift (ATC) til maskintilpassede fastspændingsenheder (MACU) i drejecentre. Løsningen gør det muligt at indføre ubemandet produktion helt uden manuel håndtering og dermed opnå en højere udnyttelsesgrad af maskinen og større produktivitet.
Ved fremstilling af komplekse komponenter medfører et højt tidsforbrug til manuelle værktøjsskift ofte en lav udnyttelsesgrad af drejecentre. Men den nye automatiske løsning til værktøjsskift af maskintilpassede fastspændingsenheder løser dette problem og giver mulighed for fuldautomatisering af drejecentre.
Med automatisk værktøjsskift (ATC) til maskintilpassede fastspændingsenheder (MACU) kan man fuldautomatisere drejecentre og fjerne behovet for manuel håndtering. Resultatet er højere udnyttelse af maskinen og øget produktivitet. Et ATC-drejecenter kan desuden effektivisere processen til produktion af komplekse komponenter. Det er dermed en investering, der hurtigt betaler sig tilbage og som vil reducere omkostningerne pr. komponent.
-Denne løsning er en virkelig innovativ løsning, der gør det muligt at automatisere drejecentre, hvor robotter kan overtage alle de opgaver, der normalt udføres af en menneskelig operatør, fortæller Bo Hammarberg, Global Product Manager hos Sandvik Coromant.
-Hidtil tog det robotter lang tid at udføre værktøjsskift, og resultatet var ofte upræcist, hvilket medførte værktøjsbrud som følge af forkerte momentværdier, og det er dyrt på den lange bane. Vores teknologi til automatisk værktøjsskift i drejecentre giver nu hidtil uset fleksibilitet i og kontrol over opspændinger af værktøjsholdere, siger han videre.
Interessen for automatiserede løsninger er vokset konstant i de seneste ti år, og Sandvik Coromant har været en pioner inden for udviklingen.
-I 2010 identificerede vi en stigende trend: Kunderne var stadig mere interesserede i at investere i automatisering af drejecentre. Idéen om en fuldautomatisk drejebænk var ikke til at overse, forklarer Hammarberg. I 2012 havde vi udviklet og kunne præsentere en lille robotcelle, der vakte stor interesse blandt kunderne. Vi arbejdede derefter videre med udviklingen af løsningen og er nu nået til det punkt, hvor vi kan tilbyde denne løsning til både eksisterende og nye kunder.
Fordele for bæredygtigheden
ATC rummer også betydelige fordele for bæredygtigheden. De væsentligste fordele er et lavere energiforbrug, ressourceeffektivitet, mindre spild og affald samt en bedre samlet udstyrseffektivitet (OEE = Overall Equipment Efficiency). Maskiner, der udnyttes effektivt, kører optimalt, og det minimerer spildtid og spild af energi, gør det muligt at opnå højere produktivitet med færre ressourcer samt giver færre nedbrud og mindre stilstandstid.
Denne teknologi kan anvendes både i drejecentre og multitask-maskiner. ATC kræver en MACU med Coromant Capto-interface. I drejecentre kræver det en bestemt ATC-kompatibel MACU-revolver, og i multitask-maskiner med en lavere revolver kan ATC implementeres, hvis revolveren er ATC-kompatibel.