Det går for langsomt med iværksætteriet inden for cybersikkerhed. Derfor går Industriens Fond sammen med The Link om at etablere et dansk Cyber Angel Academy, hvor business angels og venturekapitalister får konkret træning i at forstå, udvikle og investere i cybersikkerhedsiværksættere.
Danmark, og det meste af verden, står over for et stigende antal hackerangreb og forhøjede cybertrusler. For at stå i mod, er der behov for nye løsninger og en stærk digital infrastruktur, men uden investorer, der tør satse på startups inden for cybersikkerhed, bliver det svært at opnå.
På det bagtæppe er Industriens Fond og The Link gået sammen om at styrke det danske innovations- og startupøkosystem inden for cybersikkerhed. Der skal nemlig udvikles og investeres meget mere end vi har set indtil nu.
-Cybersikkerhed er ikke længere en niche. Tværtimod. Høj sikkerhed er nødvendigt for alle i en tid hvor danske virksomheder og kritisk infrastruktur ofte rammes af cyberangreb. Det store behov for sikre produkter og løsninger betyder, at markedet vokser. Den vækst skal vi udnytte bedre i Danmark, og derfor har vi blikket stift rettet mod at få flere startups i cybersikkerhedsbranchen til at vokse og udvikle sig, fortæller Malene Stidsen, programleder hos Industriens Fond.
-Med det nye akademi og et større iværksætterfokus, ønsker vi at flere iværksættere udvikler nye cybersikkerhedsløsninger og at danske investorer bliver bedre til at investere i dem. På den måde baner vi vejen for nye innovative produkter, flere danske vækstvirksomheder og øget sikkerhed, fortsætter hun.
Cyber Angel Academy uddanner og styrker ambitiøse investorer, så de bliver dygtigere til at forstå og skalere startups inden for cybersikkerhed. Målet er at uddanne 40 investorer. Og de kigger ind i en meget tydelig udfordring.
300 virksomheder i Danmark er cybersikkerhedsvirksomheder
En kortlægning fra 2024 viser nemlig, at der i Danmark er cirka 300 virksomheder, der kan kategoriseres som cybersikkerhedsvirksomheder. En stor del af disse er startups. Men på trods af Danmarks ellers stærke iværksættermiljø, så er der altså mange af dem, der i dag ikke har adgang til kapital, der skal til for at de kan udvikle sig.
Den situation står i skærende kontrast til førende nationer som USA og Israel, hvor dedikerede investorer har skabt stærke økosystemer for startups inden for cybersikkerhed. Men her i Europa halter vi bagefter. Særligt i Danmark, hvor for mange cyberstartups ender med at stå med tomme lommer og bristede håb om at vokse og udvikle virksomheden.
-Uden en fokuseret indsats sakker Danmark bagud i en voksende industri, der tilmed er afgørende for vores digitale sikkerhed og økonomi. Derfor skal Cyber Angel Academy ændre opfattelsen af investeringer i cybersikkerhedsiværksætteri. De skal ikke længere ses som højrisikoinvesteringer, men i stedet betragtes som strategisk vigtige investeringsmuligheder med stort indtjeningspotentiale, siger Ellen Kobberø, der er projektleder for det nye akademi, og fortsætter:
-Ved at ruste investorer til at investere i cybersikkerhed, tilføjer vi en afgørende klods i opbygningen af et stærkt dansk økosystem på cybersikkerhedsområdet. Og på den måde skaber vi fundamentet for at fremtidens løsninger inden for cybersikkerhed kommer her fra Danmark.
Cyber Angel Academy modtager godt 3,2 mio. kroner i støtte fra Industriens Fond. Pengene skal bruges på uddannelsesaktiviteter, og på at udvikle og samle viden og værktøjer, så flere investorer får den nødvendige viden til at investere i cybersikkerhed.
Akademiet arbejder tæt sammen med Keystones og DanBan, der begge er blandt de største og mest aktive business angel-netværk i Danmark.
Cyber Angel Academy sættes formelt i gang ved en konference den 5. marts i Aarhus.