It-virksomheden Elbek & Vejrup A/S har lanceret en CO2-beregner. Beregneren kan få stor betydning for produktionsvirksomheder, der ønsker at dokumentere den kommercielle bæredygtighed.
![](https://www.tekniskfokus.dk/wp-content/uploads/sites/6/tkf-uge07-elbek.jpg)
Den danske it-virksomhed Elbek & Vejrup A/S har en strategisk ambition om at være kundernes foretrukne samarbejdspartner. Det gælder også i forhold til virksomhedernes synliggørelse af kommerciel bæredygtighed. Seneste skud på stammen i den ambition er en helt ny CO2-beregner, som virksomheden nu tilføjer til den samlede produktlinje.
Med beregneren kan kunder i eksempelvis produktionsindustrien, modebranchen samt indenfor handel og engros, som har ERP-systemet Dynamics 365 Business Central, skabe et veldokumenteret billede af den CO2, der bruges til fremstilling af varer. Det gælder fx i forhold til virksomhedens egen udledning i forbindelse med fremstilling samt CO2-data på varer baseret på underleverandørs oplysninger og fra eksterne emissionsprotokoller. Det har hidtil ikke været muligt.
-De fleste danske virksomheder skal fremover foretage myndighedsrapportering af deres udledning og mange er allerede godt i gang. Vi har imidlertid oplevet en stigende efterspørgsel fra virksomheder, der mere præcist ønsker at dokumentere miljømæssig ansvarlighed i produktionsleddet. De behov møder vi nu med vores nye CO2-beregner, siger Ralf Daugbjerg, der er seniorkonsulent hos Elbek & Vejrup A/S.
It-virksomheden, der betjener nogle af landets hurtigst voksende og mest proaktive mode- og produktionsvirksomheder på bæredygtighedsområdet oplever, at mange kunder i dag arbejder med en samlet livscyklus-vurdering af de produkter, der sendes på markedet. Derfor har man indarbejdet design, distribution, anvendelse og bortanskaffelse i beregneren, så den inkorporerer hele produkt-livscyklussen i de data, virksomhederne kan trække ud.
-Vores intention er at skabe en gamechanger for blandt andet modeindustrien, og lige nu findes ikke nogen mere detaljeret CO2-beregner på markedet, siger Ralf Daugbjerg videre.
Nyt EU-direktiv booster efterspørgslen
Ifølge Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor ved Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet, er det nye bæredygtighedsdirektiv fra EU, CSRD, som gælder fra regnskabsåret 2025, med til at øge virksomhedernes fokus på vurdering af miljøbelastninger og herunder klimabelastninger.
-For mange virksomheder ligger en stor del af blandt andet deres drivhusgasemissioner i de såkaldte Scope 3-emissioner, der dækker over indirekte udledninger fra produktionen af fx udstyr, maskiner, køretøjer, som virksomheden har købt. En korrekt brug af en miljøvurdering er et af de effektive midler til at nedbringe emissionerne i dette tredje scope, siger Michael Søgaard Jørgensen.
Han understreger, at data fra en beregner ikke er nok, hvis det skal ændre virksomhedens klimabelastning:
-Det rykker ikke noget på klimaregnskabet, hvis virksomhederne ikke prioriterer at få anvendt de data, som en miljøvurdering leverer. De virksomheder, som praktiserer en troværdig livscyklus-baseret miljøledelse og afsætter de nødvendige ressourcer til at bruge de modtagne eller beregnede data fremadrettet, får en stor fordel. Det handler om at forstå og bruge data til fx at indgå strategiske partnerskaber med underleverandører, om at de i løbet af nogle år gennemfører de nødvendige klimakrav. I øvrigt er det vigtigt ikke kun at se på klimabelastning men også på andre typer miljøbelastning som ressourceforbrug.
CO2-beregneren fra Elbek & Vejrup vil løbende blive videreudviklet i takt med reguleringen og den gældende lovgivning.