Tirsdag den 4. februar afholdt DI konferencen: “AI for Alle” i Industriens hus i en totalt proppet sal samt mere end 1.000 online deltagere. Konferencen præsenterede en lang række relevante og aktuelle emner inden for AI, som virksomheder skal forholde sig til i 2025 og frem. Det blev også tydeligt, at Danmark er ved at sakke bagud i AI-kapløbet.
Den fem times lange konference var tæt pakket med talere og indlæg om nutidens og fremtidens AI i forskellige afskygninger. Vært og moderator Niels Lunde, chefredaktør på Dagbladet Børsen, førte tilhørerne gennem AI-assistenter, AI-agenter over AI-robotter til AI set i en større sammenhæng som AI-kompetencer og konkurrencekraft.
AI-assistenter og AI-agenter
2025 bliver året, hvor AI bliver en integreret del af både den digitale og fysiske verden. AI-assistenter som ChatGPT og CoPilot vil udvikle sig til uundværlige samarbejdspartnere, mens AI-agenter overtager opgaver og arbejdsprocesser. Indlæggene til denne del af konferencen gennemgik både teknologien, potentialet og brugercases.
AI-robotterne kommer
Anden del af konferencen var øremærket robotter – nærmere bestemt AI-robotter. For hvad skal der til for at accelerere brugen af AI-robotter?
Lukas M. Ziegler, der går for at være verdens førende robot-entusiast, fortalte om tre forskellige robotkategorier, hvor det forventes, at AI-robotterne vil opleve stor fremgang. Den første er inspektionsrobotter i forskellige applikationer – fx i eksplosive områder eller som ”wallclimbing”-robotter til udendørs monitorering af siloer, tanke og skibe. Den anden kategori, som også bliver mere og mere intelligente og udfører langt mere krævende opgaver er robotarme, og disse vil også opleve fremgang. Sidst nævnte Lukas M. Ziegler humanoide robotter.
Herefter fulgte Anders Billesø Beck fra Universal Robots. Han fortalte om AI-udviklingen i UR-robotterne – og hvordan AI har gjort robotterne meget klogere. Det betyder både, at robotterne er i stand til at udføre mere komplekse opgaver og at der kan spares mange mange timer på programmering. Hvad der før kunne tage tusindvis af programmeringstimer kan med en AI-robot gøres på én dag. Han præsenterede forskellige muligheder for, hvordan AI-drevne robotter kan hjælpe virksomheder med at optimere og transformere deres arbejde.
Det sidste indlæg i robot-delen af konferencens kom fra Ann-Mia Ambjerg fra ARIS Robotics. Ann-Mia fortalte om virksomhedens affaldssorteringsrobot og hvordan man kan bruge AI til at skabe en mere bæredygtig fremtid.
AI i et større perspektiv – Danmark sakker bagud
Sidste del af konferencen satte tingene i lidt større perspektiv.
Thomas Foege, Boston Consulting Group og Mette Gyde Møller, DI indtog scenen som de første og diskuterede, hvor danske virksomheder står i forhold til omverdenen og barriererne, de møder i adoptionen af AI – samt hvilke konkrete indsatser, der er nødvendige for at accelerere udbredelsen og anvendelsen af AI i Danmark.
Rasmus Bisgaard fra NVIDIA gav en vision for, hvordan AI agenter og AI robotter vil påvirke måden, vi arbejder og organiserer os på. Og han gjorde det klart, at det er nu, at der bliver skabt nye vindere og tabere – baseret på, om man omfavner og anvender den nye AI-teknologi klogt og korrekt.
Den efterfølgende paneldebat lagde bestemt heller ikke fingre imellem. Panelet bestående Thomas Foege fra Boston Consulting Group, Andreas Cleve fra Corti, Rasmus Bisgaard fra NVIDIA og Henrik Fabrin fra DI sagde følgende:
-Vi er i en helt ny verden.
-AI-transformationen er i fuld gang – og Danmark sakker bagud.
-Vi undervurderer simpelthen opgaven. Vi skal i gang nu.
-Danmark er for defensive.
-Vi er jo stadig på “badevinge”-stadiet.
… Den afsluttende opsang fra panelet satte et fint punktum for en meget spændende konference….
hfn