For de to studerende Julie Ringsby Nygaard og Simon Reese Crouch var det en enestående chance at låne den nyeste teknologi fra Den Nationale Udstyrsbank; en teknologi, som de normalt ikke ville komme i nærheden af på studiet.
-Det er ikke ligefrem nem teknologi, fortæller Simon Reese Crouch, som sammen med sin medstuderende Julie Ringsby Nygaard netop er kommet ud fra eksamen. De læser automationsteknologi på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense.
Men det var heller ikke formålet, at teknologien skulle være nem. Langt fra faktisk. Og det gjorde slet ikke noget for de to studerende.
De har nemlig arbejdet med den nyeste teknologi inden for LIDAR (Light Detection and Ranging), en sensor der kan måle afstande, som UCL har lånt fra Den Nationale Udstyrsbank i Svendborg. En teknologi, som de ikke ville komme i nærheden af ellers.
-Det har været fantastisk, fortæller Julie og uddyber:
-Jeg er glad for, at vi fik lov til at lege med den her helt nye teknologi, og finde ud af hvordan det virker, kontra noget vi har arbejdet med før. Vi skal snart ud i industrien, og så er det godt at prøve de nye ting af, som firmaerne måske bruger.
-Så bliver vi også mere attraktive for den arbejdsplads, fordi vi kan noget, som de måske søger, supplerer Simon.
De går begge to på tredje semester og bliver færdiguddannet til sommer.
En unik mulighed
Det er anden gang, at UCL bruger udstyrsbanken i Svendborg og låner udstyr herfra.
Det unikke er, at man kan låne fra udstyrsbanken kvit og frit, og her findes udstyr, som det højest sandsynligt aldrig vil være muligt for en uddannelsesinstitution eller en startup-virksomhed at komme i nærheden af.
Det kan Lars Lindegaard Mikkelsen, forskningsleder og underviser på UCL, nikke ja til.
-Det giver helt sikkert nogle andre muligheder. Teknologisk hæver vi barren og forhåbentlig gør det også, at industrien møder nogle dimittender, der er lige det dygtigere og ser noget udstyr, som de ellers ikke ville have gjort, fortæller han.
Ved at gøre brug af de muligheder, som udstyrsbanken giver, får de studerende en forsmag på den virkelighed, der meget snart møder dem på arbejdsmarkedet.
Men udstyrsbanken er ikke kun ideel for uddannelsesinstitutioner. Den henvender sig også til iværksættere og etablerede virksomheder, som måske ikke har mulighed for at tilgå det dyre udstyr ellers.
Udstyrsbanken, der er sponseret af Den Danske Maritime Fond, administreres af MARS-projektet (Maritime Autonomous Reliable Systems), der er i gang med at etablere et test- og videncenter for autonom og intelligent sejlads.
Lars Lindegaard Mikkelsen har allerede planer for, hvad de næste gang skal låne fra Den Nationale Udstyrsbank. Nemlig en undervandsdrone der kan sættes ud i Odense Havn, der ligger kun et stenkast fra uddannelsesinstitutionen.
-Vi har jo havnen lige hernede, og på UCL har vi mange uddannelser, hvor det vil være en god kombi. Der er nogle, der har en maritim forståelse, og nogle andre som har den tekniske viden, og det kan vi bringe i spil her, fortæller Lars Lindegaard Mikkelsen.
MARS er en del af erhvervsfyrtårnet NextGen Robotics, der har hjemme på Fyn. Her arbejder en stribe partnere og virksomheder med at udvikle fremtidens teknolog indeni for robotter, droner og autonom skibsfart. MARS er et test- og videncenter til maritim autonomi i Svendborg. MARS er åben for tests af automations- og autonomiløsninger, der fx skal gøre søfarten mere sikker og bæredygtig.
NextGen Robotics er medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Den Nationale Udstyrsbank henvender sig til både iværksættere, etablerede virksomheder, studerende og uddannelses- og forskningsinstitutioner. Og så kan man låne udstyr herfra kvit og frit. Udstyrsbankens formål er at sænke barriererne for fx studerende og virksomheder, hvis de står og mangler det nødvendige udstyr til deres autonomiprojekter.