Vi står midt i en klimakrise, hvor vi skriger på miljøvenlig energi. I den sammenhæng er det nærliggende at kigge mod himlen, hvor solen hænger som et kæmpe kraftværk. Jorden modtager cirka 6.000 gange så meget energi fra solen, som vi p.t. har brug for; solen excellerer dermed ved at være en CO2-neutral og næsten uudtømmelig energikilde.
Derfor er solceller også essentielle i den grønne transformation, som vi står midt i.
Hos SDU NanoSYD er forskerne blandt verdens førende inden for fremtidens solceller – de såkaldte organiske solceller.
Organiske solceller har en lang række fordele i forhold til traditionelle solceller bygget af silicium; de er billige at producere, de er mere miljøvenlige, de er bøjelige, og så er de gennemsigtige og kan opnå en effektivitet på over 10 procent. Før et kommercielt gennembrud kan komme på tale, så er der dog en udfordring, der skal tages hånd om: stabilitet.
Netop stabiliteten skal en gruppe forskere fra KU, SDU og AU nu arbejde sammen om at forbedre. Til det formål har Danmarks Frie Forskningsfond bevilliget over seks millioner kroner.
-Kernen i dette forskningsmæssige samarbejde er, at Kemisk Institut på Københavns Universitet, som leder projektet, skal udvikle nye, mere stabile organiske solcellematerialer ud fra molekyletypen bor-subphthalocyaniner, Aarhus Universitet karakteriserer materialernes stabilitet, og vi på SDU NanoSyd udvikler og tester organiske solceller – sammen optimerer vi materialernes egenskaber mod mere stabile organiske solceller siger professor MSO Morten Madsen, der er leder af den organiske solcellegruppe på SDU NanoSyd.
Han er ikke overraskende lykkelig over, at forskningen inden for organiske solceller nu får et stort økonomisk rygstød:
-Det er fantastisk, at Danmarks Frie Forskningsfond har bevilliget penge til dette projekt. Vi ser frem til at samarbejde med nogle af Danmarks førende forskere fra KU og AU på dette felt. Vi håber at øge stabiliteten for organiske solceller yderligere som et resultat af dette samarbejde, hvilket vil have stor indflydelse på integrationsmulighederne for denne solcelleteknologi i fremtiden, fortæller han.
Også leder af NanoSyd og Mads Clausen Instituttet i Sønderborg, Horst-Günter Rubahn, er lige så stolt og beæret over den store bevilling.
-Vi har hos SDU NanoSYD i flere år øget vores forskning inden for fleksible organiske solceller, senest rettet mod rulle-til-rulle printteknikker, hvortil Danfoss for fire år siden skænkede SDU et kostbart rulle-til-rulle-anlæg. Udvikling af organiske solceller under industrielle forhold kræver stabile materialer, og dette projekt støtter derfor rigtig godt op om vores solcelle aktiviteter, siger professor Horst-Günter Rubahn.
Projektet skydes i gang den 1. juli 2020 og løber fire år frem.