Dansac A/S kan væsentligt reducere nedetiden på deres otte år gamle robotter, hvis de tilføjer nye kamera- og griberteknologier til den automatiserede opsamling af stomiposer. Det viser test i et MADE FAST-projekt foretaget af Teknologisk Institut.
Dansac A/S, der producerer stomiposer, fik for otte år siden implementeret robotter i deres fabrik i Fredensborg. Nogle af robotterne opsamler stomiposer og fodrer dem til maskiner, men der er plads til forbedring.
-Én af vores robotter har i gennemsnit en nedetid på tre timer om dagen, bl.a. fordi den har svært ved at lokalisere poserne og gribe om dem. Det ville vi ændre i et MADE FAST Development-projekt og samtidig forbedre robottens plukkeevner, så den også kan identificere poserne, når de ligger tilfældigt, forklarer Tonie Davidsen Brinch, der er Business and Process Improvement Manager, Dansac A/S.
Virksomheden fra Nordsjælland fik i projektet hjælp af Teknologisk Institut, der i et halvt år undersøgte robotcellen for at kortlægge forbedringsmuligheder. Og teknologien til at afhjælpe problemet findes, konkluderer ekspert:
-Vores test har vist, at det er muligt at koble ny teknologi og udstyr på robotterne ved Dansac, så de væsentligt kan reducere nedetiden, vurderer Martin Mølbach Olsen, Senior Specialist hos Teknologisk Institut.
Resultatet glæder den danske virksomhed, der nu bedre kan træffe beslutninger om, hvorvidt der skal investeres i nyt udstyr i fremtiden.
-Det var et fint projekt, og vi oplevede et godt samarbejde, hvor vi løbende udvekslede idéer og fik ny erfaring, siger Tonie Davidsen Brinch.
Ny viden om digitalisering er afgørende for Dansac, der er optaget af at være på forkant med nye teknologier: De seneste fem år har SMV’en gennemført fire MADE-projekter om data, vision og AI med særlig vægt på kvalitetskontrol af deres stomiposer.
Bløde emner er svære at gribe
Det er en udfordring for robotterne at håndtere stomiposerne, fordi de er bløde.
-Vi implementerede standardrobotter for otte år siden, men vi er ikke i mål. Med nye teknologier som 3D-kameraer og AI-vision, kan vi optimere vores automatisering og indføre en helt anderledes fleksibilitet. Robotten kæmper nemlig med at opsamle vores produkter, der er bløde og svære at håndtere, forklarer Tonie Davidsen Brinch.
60 varianter – én rigtig retning
Den unikke opgave blev adresseret i MADE-projektet.
-Det var en sjov opgave for os, fordi vi hjalp dem med software til at indføre robotterne i 2016, og nu fik vi lov at genbesøge og videreudvikle dem med nye løsninger, som vi har afprøvet, siger Martin Mølbach Olsen og tilføjer:
-Vi har konkret testet en ny type kamera med et visionsystem. På deres nuværende system har Dansac et meget regelbaseret system, og derfor har vi set på, hvordan AI kan være med til at træne systemet, så det er muligt at genkende og håndtere 60 forskellige varianter af stomiposer og sørge for, at poserne vender rigtigt på vej ind i maskinen.
For at teste de nye løsninger fik Teknologisk Institut mange forskellige stomiposer med til Odense, hvor de undersøgte Machine Learning på vision samt anvendeligheden af et 3D-kamera, der kan hjælpe robotten med at bedømme afstand og dybde, når den griber.
-Hvis vi med 3D-kamera og AI-vision kan lykkes med at håndtere produkterne bedre, så behøver vi ikke pakke kasserne så nøjagtigt, fordi robotten ville stadig kunne gribe emnerne, forklarer Tonie Davidsen Brinch.
Vakuum frem for at blæse luft
Udover teknologi til at lokalisere emnerne, så blev der også eksperimenteret med nye gribe-teknologier – fx en sugekop, men det var en anden tilgang, der viste de bedste resultater:
-Vores gamle løsning er, at griberen på robotten puster luft ned for at løfte stomiposen, men det giver nogle gange problemer. Den nye består i, at robotten suger posen op med vakuum på, og så er vi fri for at blæse luft ind, siger Tonie Davidsen Brinch.
Den nye løsning er at have gribere på hver side, så robotten ikke behøver at gribe vinkelret på poserne:
-Det giver langt flere muligheder for at samle poser op, siger Martin Mølbach Olsen.
Samtidig er suget med vakuum nænsomt mod stomiposerne:
-Produktet her er specielt, fordi robotten skal gribe fat meget varsomt for ikke at efterlade mærker eller deformationer i plasten – fordi det kan få brugeren til at kassere dem, forklarer roboteksperten fra Teknologisk Institut afslutningsvis.
Dansac A/S fremstiller mange millioner stomiprodukter om året. Virksomheden blev grundlagt i 1971 i Fredensborg i Danmark og er en del af Hollister Incorporated-koncernen, der har hovedkvarter i Libertyville, Illinois, USA.
Dansacs stomiprodukter sælges i mere end 30 lande verden over.
Omkring 180 medarbejdere er tilknyttet fabrikken i Nordsjælland.
SMV’en har omkring 20 strategisk placerede visionsystemer, der holder øje med produktionen af stomiposer.
Kilde: made.dk.