Nu testes verdens første genoptræningsrobot til sengeliggende og immobile patienter. Genoptræningsrobotten Robert kan bidrage til at reducere komplikationer for patienter både på kort og på langt sigt, så de får en kortere indlæggelse og et kortere rehabiliteringsforløb.
Ideen til genoptræningsrobotten Robert kommer fra den danske sygeplejerske Carina Lykke Jensen, som i sit daglige arbejde kunne se, at patienterne ikke fik tilstrækkelig genoptræning. Træningen foregår kun i dagtimer på hverdage og nedprioriteres ved travlhed. Desuden er træning af en sengeliggende patient en fysisk krævende og slidsom opgave med mange ensformige, gentagne bevægelser af patienternes ofte tunge arme og ben. Her er genoptræningsrobotten Robert genial, fordi den ikke bliver træt og hverken har behov for helligdage eller ferie, så den kan træne patienterne hver dag.
Carina Lykke Jensen delte sine tanker om optimering af træning til sengeliggende og immobile patienter med sin mand, Lasse Thomsen, der er robotfabrikant og iværksætter. Sammen satte de sig ned og tegnede de første skitser til genoptræningsrobotten Robert.
-Det er fantastisk at vide, at vi nu med Robert kan hjælpe patienter, som ellers kunne risikere at få flere komplikationer og dermed være bundet længere end nødvendigt til sengen. Samtidig giver vi sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale et bedre arbejdsmiljø med færre tunge løft. Det er jeg stolt af at have fået ideen til, siger Carina Lykke Jensen.
Kliniske tests
Robert træner nu patienter i kliniske tests på Odense Universitetshospitals geriatriske afdeling og snart på intensiv afdeling på Aalborg Sygehus. Derefter starter en generel intro/prøveperiode på Hobro Rehabiliteringscenter og i Aarhus Kommune i oktober/november.
Det forventes, at rigtig mange patienter på sygehuse og plejecentre kan have glæde af genoptræningsrobotten, både i Danmark og resten af verden. Robotten er fleksibel og kan behandle mange patienter i døgnet, når det passer ind i deres rytme. Den tjener sig selv ind, hvis bare seks patienter om måneden kan sendes hjem én dag før end beregnet, fordi de undgår komplikationer af at ligge i sengen.
-Robert sikrer, at den vigtige genoptræning bliver udført i endnu større omfang, samtidig med at personalet undgår skader. Det er alt sammen godt for økonomien i sundhedsvæsenet, forklarer Keld Thorsen, CEO i Life Science Robotics, virksomheden bag genoptræningsrobotten.
Genoptræningsrobotten er netop blevet CE-mærket, og der er indgået aftale med forhandlere i stort set hele Europa.