Der er stort potentiale for styrket samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Det viser en ny rapport udarbejdet af projektet Fehmarn Belt Innovation med Erhvervshus Sjælland i spidsen.
Interreg-projektet Fehmarn Belt Innovation (FBI) har offentliggjort resultaterne af en ny undersøgelse. Rapportens resultater tydeliggør det store potentiale for et styrket samarbejde mellem Danmark og Tyskland inden for fødevarer/bioteknologi, maritim økonomi og intelligent byggeri.
Rapporten ”Aktør- og kompetenceanalyse”, udarbejdet af KiWi (Kieler Wirtschaftsförderung) viser, at der på begge sider af Femern Bælt findes netværk, klynger, innovationscentre, videnskabelige institutioner og virksomheder med stærke kompetencer.
-Et tættere samarbejde mellem disse aktører lover synergier og et innovationsboost for hele regionen, siger Dr. Barbara Weig, innovationsmanager hos KiWi.
Øget samarbejde skaber innovation og arbejdspladser
Fehmarn Belt Innovation-projektet har over de sidste 18 måneder arbejdet på tværs af grænserne i Femern Bælt-regionen for at fremme innovationer inden for de tre nævnte områder.
I de seneste måneder har studerende og virksomheder fra både Danmark og Tyskland deltaget i gensidige besøg og fælles projekter og sammen udviklet innovative løsninger. Fx har danske virksomheder besøgt den maritime messe SMM i Hamborg, studerende har samarbejdet med byggevirksomheder og præsenteret dette på NordBau i Neumünster, 22 tyske startups har besøgt Bio Innovation Institute (BII) og både danske og tyske virksomheder besøgte TechBBQ i København.
Resultaterne af den nye undersøgelse giver et detaljeret overblik over de eksisterende fokusområder og kompetencer blandt innovationsaktørerne i Femern Bælt regionen. Den bedre forståelse af aktørernes kompetencer gør det muligt at målrette og udvikle samarbejdet mellem vidensinstitutioner, erhvervsklynger, studerende og innovative virksomheder, hvilket vil frigøre mere potentiale. Dette kan i sidste ende skabe nye arbejdspladser og styrke bosætningen i regionen, så den står stærkere og klar, når Femern Bælt-forbindelsen åbner i 2029.
Aktør- og kompetenceanalysen vil blive opdateret og udvidet om et år. Rapporten kan downloades her.
Projektet Fehmarn Belt Innovation er støttet af Interreg Deutschland-Danmark og Region Sjælland. Målet er at intensivere netværket mellem danske og tyske aktører for at bidrage til en tættere integreret og mere konkurrencedygtig region gennem tættere samarbejde.
Projektpartnerne i Fehmarn Belt Innovation er: Erhvervshus Sjælland, Business Lolland-Falster, Roskilde Universitet, ZEALAND Academy, Knowledge Hub Zealand, KiWi (Kieler Wirtschaftsförderung), Wirtschaftsförderung Lübeck, Technikzentrum Lübeck og Technische Hochschule Lübeck.