AVK International A/S har i dag vundet DIRA Automatiseringsprisen 2024 for deres fuldautomatiske robotcelle til produktion af drikkevandsskydeventiler; en produktion, der tidligere forgik manuelt. Med løsningen kan AVK International producere ventiler i 31 varianter ved hjælp af automatisering. Prisen blev overrakt i forbindelse med åbningen af Automatik 2024 i Brøndby Hallen tirsdag den 10. september.
DIRA Automatiseringsprisen går i år til familievirksomheden AVK International A/S, der ligger i den jyske by Galten.
Det er 30 år siden, at AVK International fik deres første robot. Og de er bestemt ikke færdige med at finde nye muligheder for automatisering.
Virksomheden har investeret i en fuldautomatisk robotløsning, der både håndterer, monterer og kontrollerer 31 forskellige varianter af drikkevandsventiler, der kan veje lige fra 3,6 til 54 kilo. Løsningen tæller adskillige robotarme, avancerede visionsystemer samt kvalitetstest via trykprøvning. Faktisk er der tale om hele 16 processer samlet i én robotløsning.
-Det er en imponerende automatiseringsløsning, som AVK International har implementeret. Og virksomhedens rejse er også bemærkelsesværdig. De startede et sted og er endt ud et større og mere gennemgribende sted, som har fået dem til at kigge større dele af produktionen efter. AVK International er altså et godt eksempel på, at automatisering kan være med til at rykke hele virksomheden og højne niveauet, lyder det fra juryen.
Tidligere blev produktionen af drikkevandsventiler hos AVK International produceret manuelt. Men med den nye fuldautomatiske robotløsning er den tid forbi. Løsningen har gjort det muligt for virksomheden at skalere produktionen af drikkevandsventilerne op og ned, når behovet er der. Derudover har de hævet kvaliteten af ventilerne, fjernet meget af den ensidige, gentagende arbejde og fjernet nogle tunge løft. Samtidig er den jyske virksomhed blevet mere konkurrencedygtig.
Udfordrer sig selv og opfordrer andre
Med uddelingen af DIRA Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.
Og det er AVK International et klart eksempel på.
-AVK International startede deres robotrejse for 30 år siden og står nu i dag med en hel del robotter i deres produktion. Men ingen af disse robotløsninger er i nærheden af at være så omstændige og store som denne. AVK International har udfordret sig selv med automatiseringsløsningen. De står med et produkt, der ikke er lavet til automatisering, og de har også valgt, at løsningen skal kunne håndtere hele 31 forskellige varianter, lyder det fra juryen.
-Der er altså her tale om en automatiseringsløsning og -rejse, der i den grad kan inspirere andre – og den kan måske endda også være med til at opfordre andre virksomheder til at springe ud i implementeringen af robotter.
AVK International har lavet løsningen i samarbejde med Kilde Automation.
Tæt kapløb
Igen i år har det været svært at finde én vinder, da danske robotløsninger stormer frem og giver anledning til gode automatiseringsløsninger rundt omkring i hele landet. Det har også i den grad afspejlet årets indstillinger til DIRA Automatiseringsprisen, der geografisk har spredt sig i hele landet og også har været inden for vidt forskellige brancher.
Og det er da heller ikke kun AVK International, der imponerede. Juryen var imponeret over alle tre nominerede til DIRA Automatiseringsprisen 2024.
De to andre nominerede virksomheder var Danfoss Power Solutions og teknologivirksomheden DEIF.
Danfoss Power Solutions har skiftet hjertet af produktionen ud med en automatiseringsløsning på intet mindre end 18 robotter fordelt på 860 kvadratmeter. Løsningen er en kombination af et automatisk lagersystem sat i forbindelse med en industriel robot og selvkørende robotter på gulvet.
DEIF har trukket produktionen hjem, samlet alt under ét tag og automatiseret. Virksomheden producerer styringsløsninger til decentraliseret elproduktion til lands og vands, og det gør de nu i en fuldstændig moderniseret fabrik med en intelligent højniveaustyring, et egenudviklet MES-system og fem mobile robotter, der står for al intern transport af komponenter og produkter. Derudover er der også lavet en automatisk, intelligent planlægningsalgoritme.